Följ oss på
Har ni frågor?
Ring 0454-840 10
Mån-Fre kl 08.00 - kl 16.00

Åk tryggt med Tåg

12 Januari, 2014

Hjärtstartare och utbildad personal borde därför finnas ombord på alla tåg. I dag är det bara Arlanda Express och SJ:s snabbtåg som har denna beredskap.

Det är därför mycket glädjande att Tåg i Bergslagen nu har beslutat att utrusta alla sina tåg med hjärtstartare.

.– De tre miljoner resor som görs med Tåg i Bergslagen varje år ska vara hjärtsäkra. Tillsammans med Hjärt-Lungfonden installerar vi hjärtstartare ombord för att göra det tryggare att resa med oss, säger Hugo Oljemark, vd för Tåg i Bergslagen.

Installationen sker i samarbete med Hjärt- och Lungfonden, som i sitt pressmeddelande skriver följande: - Varje år drabbas cirka 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp. Bara omkring 500 av dem överlever. Forskning visar att den som drabbas av plötsligt hjärtstopp och får en stöt av en hjärtstartare inom 180 sekunder har 75 procents chans att överleva.

De som arbetar på tågen kommer att utbildas i hjärt- och lungräddning och i att hantera hjärtstartare. Det rör sig om cirka 200 personer.

Detta innebär att regionaltåg från Mjölby i söder till Mora i norr kommer att erbjuda trygga tågresor.

Tåg i Bergslagen har tagit ett stort och viktigt steg för säkrare tågresor och nu hoppas vi att SJ följer efter vad gäller IC-tåg, dubbeldäckare samt regionaltåg och inte minst nattågen. Även övriga tågbolag måste visa att de tänker på resenärens liv och hälsa.

Jan-Åke Bosell
Idégruppen Vi Resenärer
www.vireser.se